Veelgestelde vragen
De aanschaf en installatie van airconditioning is natuurlijk niet zomaar iets en wij kunnen ons voorstellen dat u zich van tevoren goed wilt laten adviseren en inlezen. Wij vinden het juist informeren van onze klanten erg belangrijk en zijn altijd bereid om vragen via de e-mail of telefonisch te beantwoorden.
Ook maken wij het onze klanten graag zo makkelijk mogelijk en houden wij van duidelijke communicatie. We hebben daarom een veelgestelde vragen pagina opgesteld waar waarschijnlijk al veel vragen beantwoord worden.
Productinformatie
Welke merken installeren jullie?
Wij leveren alleen A-merk airco’s van:
– LG
-Mitsubishi Heavy Industries
-Daikin
-TOSOT By Gree
Deze A-merken geven een minimale garantie van 5 jaar en onderdelen blijven minimaal 25 jaar leverbaar.
Advies nodig welk merk het best bij uw behoefte past? Vul dan onze aircowijzer in en ontvang binnen enkele minuten een vrijblijvende offerte per e-mail.
Wat wordt er bedoeld met een split of duo split airco systeem?
Een split airco systeem bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die bij plaatsing gekoppeld worden met een koperen koel leiding. Voor het binnendeel zijn meerdere opties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een wand- of muurunit, of een vloerunit. Het buitendeel is meestal rechthoekig met een ventilator en wordt doorgaans geplaatst op een muursteun of op dakbalken.
Een duo/multi split airco system bestaat uit twee of meer binnendelen en een buitendeel, precies zoals hierboven beschreven maar dan met een extra een of meerdere binnendelen. Het vermogen is over het algemeen lager als met een split omdat het vermogen gedeeld moet worden met de extra binnendelen.
Produceert een airco veel geluid?
Nee, de binnunits produceerd geruisloos koele lucht, ook vallen onze buiten units binnen de wettelijke geluidsnormen, de zogehete NEN 5077.
Bij het verwarmen maakt een airco wel iets meer geluid maar valt nog steeds binnen de geluidsnormen. Het verschilt ook per merk en type airco. Mocht je een stille werking erg belangrijk vinden vul dan onze aircowijzer in om te bekijken welke airco wij aanraden.
Hoeveel kW moet de airco in mijn woning of ruimte hebben?
Bij het bepalen van het benodigde vermogen voor uw airco moet u rekening houden met de grootte van de ruimte(s) die u wilt verwarmen of verkoelen. Hiervoor wordt gewerkt met het aantal kubieke meters dat een ruimte heeft. Dit kunt u berekenen door de hoogte, lengte en breedte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Qua kW kunt u de volgende richtlijnen aanhouden:
- Ruimtes tot 90 m3: Airco’s met een vermogen tot 2,5 kW
- Ruimtes tot 120 m3: Airco’s met een vermogen tot 3,5 kW
- Ruimtes tot 180 m3: Airco’s met een vermogen tot 5 kW
Installatie
Wanneer kunnen jullie installeren?
In principe kunnen wij binnen 2 weken installeren. Tijdens het hoogseizoen kan dit oplopen naar 4 tot 6 weken.
Zitten alle kosten bij de installatie in begrepen?
In onze standaard offerte die wordt gegenereerd met de aircowijzer gaan wij uit van een standaard installatie.
Hierbij zit maximaal 3 meter aan leidingen en goten in begrepen en de buitenunit moet op een goed bereikbare plek geïnstalleerd worden.
Is de afstand tussen de binnen en buitenunit langer dan 3 meter? Of moet de buitenunit op een lastig bereikbare plek geïnstalleerd worden zoals een dakkapel? Dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.
Wij zullen dit ten alle tijden met u bespreken en duidelijk communiceren zodat u precies weet waar u aan toe bent.
Moet ik aanwezig zijn tijdens de installatie?
Er moet natuurlijk altijd iemand aanwezig zijn wanneer wij komen voor een installatieafspraak. Lukt het u niet om hierbij zelf aanwezig te zijn dan dient er in ieder geval een meerderjarig persoon aanwezig te zijn
Het is wel zo prettig overleggen en werken als u zelf aanwezig bent, als er door u afwezigheid miscommunicatie ontstaan zijn wij hiervoor niet aansprakelijk.
Wordt er veel kabaal en troep gemaakt tijdens de montage?
Tijdens de installatie moeten wij vrijwel altijd een groot gat boren met de diamantboor voor de leidingen. Dat kan enigzins wat lawaai en gruis veroorzaken. Het boren hiervan duurt echter niet langer dan enkele minuten.
Verder werken wij schoon en netjes en zorgen er altijd voor dat alles opgeruimd en schoon achter wordt gelaten.
Verwarmen en koelen
Waar dient de defrost cyclus voor?
Bij de buitenunit (verdamper) kan het vochtig worden. Als het koud genoeg is, bevriest dit vocht en slaat de airco af. Dit klinkt erger dan het is. Veel moderne airconditioners, en vooral de A-merken hebben een beveiliging ingebouwd om bij vrieskou de buitenunit te ontdooien.
Om het vastlopen van de verdamper in de buitenunit te voorkomen gaat de airco in defrost modus, ook wel ontdooifase of ontdooi cyclus genoemd.
- Dit betekent dat de airco werking zich omdraait.
- De airco blaast dan even geen warme lucht in huis, maar zorgt dat er warme lucht naar de buitenunit gaat om deze te ontdooien.
- De buitenunit kan de cyclus extra geluid produceren om het ijs te smelten. Ook is het normaal dat er stoom van de buitenunit komt en er vocht op de grond ligt na het ontdooien.
Bij sommige airco’s komt er tijdens de defrost cyclus koele lucht in huis, omdat het systeem is omgedraaid. Maar bij de moderne A-merk airco’s, gaat de binnenunit uit en wordt er geen warme of koude lucht de woning ingeblazen. Pas als er weer warme lucht geproduceerd kan worden gaat de ventilator van de binnenunit aan.
Airco als bijverwarming of hoofdverwarming in de winter?
Je kunt een airco in de winter gebruiken als bijverwarming en onder bepaalde voorwaarden als hoofdverwarming.
- Bijverwarming: Gebruik je de airco als bijverwarming, dan heb je een andere warmtebron als hoofdverwarming nodig. Dit kunnen radiatoren of vloerverwarming zijn. Een airco als bijverwarming werkt in bijna alle woningen bij normale en winterse temperaturen.
- Hoofdverwarming: Bij een hoofdverwarming zorgt de airco voor alle warmte of het grootste deel van de warmte in je woning. Om de airco als hoofdverwarming te laten werken moet de woning voldoende zijn geïsoleerd. Een airco die wordt gebruikt als hoofdverwarming heeft een hoger verbruik dan bij gebruik als bijverwarming, omdat het harder moet werken.
Hoe lang duurt het tot de ruimte koel is?
Hoe lang het duurt voordat een airconditioner koelt, hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen en de capaciteit van de airconditioner, de temperatuur en vochtigheidsgraad in de ruimte, en de isolatie van de ruimte.
Over het algemeen begint een airconditioner direct met het koelen van de lucht zodra je deze inschakelt. Je kunt binnen enkele minuten een merkbare verlaging van de temperatuur ervaren. De snelheid waarmee de gewenste temperatuur wordt bereikt, hangt echter af van de bovengenoemde factoren.
Verbruikt een airco met overcapaciteit meer stroom?
Nee, de airco wordt niet minder energie efficiënt en extra overcapaciteit is niet erg, hierdoor is uw ruimte sneller op temperatuur en draait de airco rustiger in toeren en hoeft de compressor minder hard te werken, dit komt de levensduur van de geïnstalleerde Airconditioning ten goede en verhoogt u uw comfort.
Over bibber.nl
Kunnen jullie mij adviseren welke airco ik nodig heb?
Uiteraard! Wij adviseren u graag welke airco het best past bij uw behoefte. U kunt hiervoor de aircowijzer invullen zodat u direct een offerte krijgt per e-mail. Heeft u liever eerst telefonisch contact dan staan wij u ook graag te woord.
Hoe is de garantie bij bibber.nl geregeld?
De product garantie is standaard 5 jaar. Daar doen wij nog een schepje bovenop. Wij staan volledig achter ons werken en leveren elk project perfect op. Daarom bieden wij daarnaast ook 5 jaar garantie op de volledige installatie.
En doordat wij alleen werken met toonaangevende merken binnen de airconditioning branche blijven onderdelen minimaal 25 jaar beschikbaar.
Wat is jullie werkgebied?
Wij installeren binnen een straal van 100km binnen Enschede.
Hoe kan ik jullie bereiken?
Wij zijn van telefonisch en per e-mail bereikbaar op maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:00 uur tot 13:00 uur.